Wat te doen in het geval van brand?

Weten wat je moet doen in geval van brand is heel belangrijk en zou ooit een keer jouw of iemand anders leven kunnen redden. Ben je nog in staat om de brand te blussen, of is het tijd om jezelf en andere in veiligheid te brengen? Per jaar vinden er ongeveer 50 fatale woningbranden plaats in Nederland. Dit aantal zou veel lager kunnen zijn als iedereen zou weten wat je moet doen in geval van een brand. Natuurlijk is het beter om te voorkomen, maar in het geval van een brand ben je blij als je precies weet wat je moet doen. In deze blog lees je meer over wat je moet doen in het geval van een brand binnenshuis.

Blussen

Als het vuur nog in een vroeg stadium is, bijvoorbeeld een in het geval van vlam in de pan, dan is het mogelijk om de brand zelf te blussen. Het is daarom belangrijk om in iedere keuken een kleine brandblusser te plaatsen. Zorg ervoor dat het vuur helemaal uit is en dat er dus geen plekken meer zijn waar de brand verder zou kunnen gaan.

Vlucht

Is de brand te groot om te blussen, zorg er dan voor dat jij en de andere mensen om je heen zo snel mogelijk het pand verlaten. Er zijn een aantal dingen waar je rekening mee moet houden bij het verlaten van een pand. Als je door een dichte deur moet om bij de uitgang te komen, zorg er dan voor dat je eerst voelt of de deurknop heet is. In het geval van een hete deurknop is de kans groot dat er aan de andere kant van de deur ook brand is. Verlaat deze deur en verplaats je naar een andere uitgang.

Waar brand is, daar is ook rook en mogelijk giftige gassen die je je licht in het hoofd kunnen laten voelen en soms zelf bewusteloos laten neervallen. Zorg er daarom voor dat je deze stoffen niet inademt. Belangrijk is het dus om laag te blijven. Dit helpt je jezelf te beschermen tegen de giftige rook die naar boven stroomt.

Veilige afstand

Zodra het gelukt is om het pand te verlaten, is het belangrijk om op een veilige afstand te wachten op hulp. Wanneer delen van het huis vlamvatten, zoals het dak bijvoorbeeld, kan de woning verzwakken en in elkaar storten. Zorg er dus voor dat je genoeg afstand neemt van het gebouw en wacht daar op de brandweer.

Brandweer bellen

Wanneer je je samen met andere op een veilige afstand van de woning bevindt kan je de brandweer bellen. Heb je geen mobiele telefoon bij je? Vraag dan andere mensen uit de buurt om hulp en wacht samen op de brandweer.

Author: admin

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *