Wat is het verschil tussen freezen?

In houtbewerking wordt vaak gebruik gemaakt van frezen, dit is niks anders dan het verspanen van materiaal van het werkstuk. Dit wil zeggen dat er met een draaiend voorwerp materiaal ergens van af word gehaald.

Voor de (semi) professionele klusser wordt meestal een bovenfrees gebruikt. Dit is een zeer veelzijdig stuk gereedschap, wat vooral wordt gebruikt voor het afronden van hoeken, sleuven maken, zwaluwstaartjes en andere verbindingen of ter afwerking.

De meest gebruikt frezen zijn de groef, graveer en paneel –frezen.

Een graveerfrees wordt gebruikt voor precies graveerwerk, om bijvoorbeeld een tekst in hout te graveren, een v-groef te maken in laminaat of het maken van een schuine kant.

Een groeffrees is een frees waar je na nauwkeurig groeven in het materiaal kan maken. Denk hier aan het maken van een diep gat met een vlakke ondergrond, het frezen van een slotgat. Groeffrezen zijn te gebruiken in diverse houtsoorten, van zacht MDF hout tot aan hardhout zoals eikenhout.

Om kastjes, deuren en andere meubels een nostalgische look te geven wordt vaak een paneelfrees gebruikt. Deze frees heeft een lager op de as zitten waardoor de afstand van de frees altijd hetzelfde is op het materiaal. Door deze techniek heb je altijd dezelfde freesafstand.

ent-platbandfrees-hm-508mm

Author: admin

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *