De computer is niet meer weg te denken uit het dagelijks leven. Vrijwel alle belangrijke bestanden zijn op de computer opegslagen: niet alleen uw werkdocumenten, maar ook uw persoonlijke foto’s en video’s en uw favoriete muziek en films. Iedereen kent het motto ‘back up’ – u moet er ten slotte niet aan denken dat u al uw bestanden kwijtraakt! Een goede optie is een externe harde schijf: hiermee slaat u al uw bestanden op buiten de computer zelf, zodat ze bewaard blijven als de computer stukgaat. Er zijn twee soorten externe harde schijven: HDD en SSD.
HDD-schijf
De traditionele harde schijf is de HDD (Hard Disk Drive). Deze harde schijven zijn zeer makkelijk in gebruik: u hoeft ze alleen maar aan te sluiten op uw computer. Externe harde schijven zijn er in twee formaten: 2,5 en 3,5 inch. Een harde schijf van 3,5 inch heeft de grootste opslagcapaciteit tegen de laagste prijs per gigabyte. Op de grootste HDDs past 6 terabyte (6000 GB); voor een schijf van 2 TB betaalt u zo’n 80 euro. Een doorsnee externe harde schijf is ongeveer 18 bij 12 bij 4 cm groot en weegt ongeveer een kilo. De meeste 3,5 inch-schijven hebben een externe voeding die in het stopcontact moet. De 2,5 inch-schijven meten ongeveer 11 bij 9 bij 2 cm en wegen ongeveer 200 gram. Ook hoeven ze niet in het stopcontact, maar in de USB-poort van de computer. De maximale opslagcapaciteit is 2 terabyte.
Bij de keuze voor een bepaald merk harde schijf is het vooral belangrijk om te weten of u hem vaak mee wilt nemen of vooral thuislaat. Daarnaast moet u inschatten welke capaciteit u nodig hebt en wat uw budget is. Een externe HDD is de beste optie als u niet vaak snel grote hoeveelheden data moet opslaan. Als u veel grote bestanden wilt opslaan, zoals films en foto’s, dan is een opslagcapaciteit van minimaal 1 TB handig. Voor kleinere bestanden, zoals e-mails, teksten en andere Office-documenten, is 500 GB al voldoende. Er is weinig verschil in kwaliteit tussen de verschillende merken; u kunt dus het beste het grootste aantal gigabyte per euro gebruiken om uw keus te maken. Ook belangrijk is om uit te zoeken of de harde schijf compatible is met uw besturingssysteem. Bijna alle harde schijven zijn geschikt voor gebruik op Windows-computers.
SSD-schijf (Externe ssd)
De nieuwste harde schijf is de SSD (Solid State Drive). Het grootste voordeel van SSD-schijven is dat ze geen bewegende onderdelen hebben en dus lichter, kleiner, sneller en minder kwetsbaar zijn dan de traditionele HDD. Het grootste nadeel is dat ze veel duurder zijn dan de HDD-schijf, tot wel 1000 euro voor 2 TB. Als u vaak snel grote hoeveelheden data wil opslaan, is een SSD ondanks de prijs het overwegen waard.
Harde schijf behuizing
Een voordeel van een externe harde schijf is dat u hem makkelijk kunt meenemen. Zo hebt u altijd alle bestanden bij de hand. Het is echter wel belangrijk om uw harde schrijf goed te beschermen onderweg, want schokken kunnen de gegevens beschadigen. Gelukkig zijn er verschillende behuizingen verkrijgbaar – als een telefoonhoesje schuift u de harde schijf erin, zodat die veilig is opgeborgen.
Een externe harde schijf is dus een ideale oplossing om uw kostbare documenten veilig op te slaan. Bedenk van tevoren goed wat u precies wilt doen en welke schijf daarbij past, dan kunt u vele jaren plezier hebben van uw aankoop!