Meer contacten met de juiste splitter

Nee, je bent niet terechtgekomen op een dating site: met een splitter realiseer je meer aansluitingen, contacten dus, op alle mogelijke apparaten. Een splitter is een kabeltje, stekker of kastje waarmee je dit op eenvoudige wijze mogelijk maakt. Eén uiteinde gaat in het originele apparaat. Dit kan een computer of een televisie zijn, maar ook een stopcontact of een sigarettenaansteker. Aan de andere kant kunnen vervolgens meerdere apparaten aangesloten worden zoals telefoons, koptelefoons, versterkers en andere randapparatuur. Over het algemeen heeft een splitter een male ingang en 2 of meer female uitgangen (de aansluitpoorten). Hier zijn veel variaties op mogelijk. Dit is afhankelijk van de aansluitingen van kabels en randapparatuur. Kijk goed wat de aansluitpunten zijn van je apparatuur en welke in- en uitgangen je randapparatuur nodig heeft.

 

splitter

Heb ik toch niet nodig …

Nou, dat zou wel eens tegen kunnen vallen. Vrijwel iedereen heeft immers de volgende situatie wel een keer meegemaakt: je zit in de auto en je wilt je telefoon opladen. Gelukkig heb je een autolader, maar je kunt hem helaas niet gebruiken, want je navigatiesysteem maakt al gebruik van dit contact. Met een 12 V splitter voor in de auto voorkom je dit probleem. Stop hem simpelweg in je sigarettenaansteker, om 2, 3 of zelfs 4 aansluitpunten tot je beschikking te hebben. Zo ben je altijd onbezorgd onderweg!

Ook bij je apparatuur thuis kom je situaties tegen waarbij een splitter handig kan zijn. Een TV splitter kan je gebruiken bij moderne en bij oudere tv’s. Er zijn SCART, DVI en coax uitvoeringen. Zo kunnen er meerdere apparaten van hetzelfde ontvangstsignaal gebruik maken. VGA en HDMI zijn allebei aansluitingen voor het doorgeven van beeld- en audiosignalen. Voor televisies is VGA de oudere methode, die voor particulier gebruik steeds meer door HDMI vervangen is. HDMI (High Definition Multi media Interface) geeft een digitaal signaal door, terwijl er via VGA (Video Graphics Array) een analoog signaal doorgegeven wordt. Met een VGA splitter of een HDMI splitter zorg je ervoor dat dit signaal op meerdere apparaten te zien is. Dit is dus niet hetzelfde als wanneer je meerdere tv’s hebt: in zo’n geval kan je op elke monitor naar een ander beeld schakelen. Met een splitter zie je op elke monitor precies hetzelfde programma.

Splitter voor de prof

HDMI kabels en kastjes zijn er ook voor de professionele gebruiker. VGA splitters worden nog veelvuldig gebruikt in de beeldverwerkende industrie en het uitgaanscircuit. VJ’s en DJ’s kunnen met name online terecht voor professionele ATEN VGA en HDMI splitters die tot wel 8 ports hebben en bovendien over een ingebouwde versterkerfunctie beschikken. Hiermee wordt de beeld- en geluidskwaliteit gegarandeerd en zelfs geoptimaliseerd, en uiteraard mogelijk gemaakt op de verschillende randapparaten.

Ook telecombedrijven maken veel gebruik van splitters. De meeste woningen hebben maar een enkele kabelaansluiting. Het telecombedrijf gebruikt deze aansluiting dan voor een splitter met minstens 3 uitgangen. Zolang nog niet alle huizen en bedrijfsgebouwen berekend zijn op de moderne informatiebehoefte en de daarbij behorende uitgebreide infrastructuur is dit de beste oplossing, al is het niet erg elegant.

Op de toekomst!

Veel huizen die uit de vorige eeuw – of daarvoor – stammen hebben veel te weinig stopcontacten. Niemand kon voorzien dat wij vandaag de dag allemaal met een mini-computer (onze smartphone) op zak zouden lopen, en dat we bovendien veel audio- en keukenapparatuur zouden bezitten. Niet handig, als je steeds de stekker van het koffiezetapparaat eruit moet trekken om je telefoon op te laden. Een verdeelstekker helpt in zo’n geval, maar tegenwoordig zijn er ook splitters met USB-poort. Via één stopcontact kunnen er dan meerdere telefoons – of andere apparaten met een USB uitgang – tegelijkertijd opgeladen worden. Dit voorkomt ruzie in huis!

In een ideale woon- of werkomgeving zouden er genoeg verschillende aansluitingen zijn voor al je (rand)apparatuur. Helaas is dat nog toekomstmuziek. Voorlopig biedt een splitter gelukkig een goede oplossing voor vrijwel elke aansluiting!

Author: admin

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *